Do pobrania

Prezentacja Zespołu Biotechnologii Żywności


Instrukcje do ćwiczeń

Pliki zabezpieczone hasłem. Zapytaj prowadzącego o hasło.

Studia stacjonarne

                     MATERIAŁY DO REFERATÓW:
  1. Skaningowa fluorescencyjna mikroskopia konfokalna.
  2. Wykorzystanie technik mikroskopii fluorescencyjnej do badania układu błon wewnętrznych komórek roślinnych.
  3. Badanie cytotoksyczności - testy żywotności komórek.
  4. Czy mitochondria indukują programowaną śmierć komórki w roślinach?
  5. Współczesne metody oceny apoptozy. (s.11-19)
  6. Białka szkieletu jądrowego i otoczki jądrowej.
  7. Dynamika mitozy i cytokinezy symetrycznej i asymetrycznej
  8. Sulforafan - potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych.
  9. Molekularne i komórkowe mechanizmy działania kurkuminy - dobroczynny wpływ na organizm.
  10. Prozdrowotne właściwości rezweratrolu.
  11. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 jako modulatory wewnątrzkomórkowych szlaków przekazywania sygnałów.
  12. Tiamina i jej pochodne w regulacji metabolizmu komórek.
  13. Od Gurdona do Yamanaki, czyli krótka historia reprogramowania komórek.
  14. Znaczenie komórek macierzystych w inicjacji i rozwoju nowotworów.
  15. Komórki macierzyste dorosłego organizmu.
  16. Peroksysomy - funkcje i zaburzenia metaboliczne.
  17. Roślinna twarz formin - cytoszkielet komórki roślinnej.

Studia niestacjonarne

 

 
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122
30-149
Kraków
12 662 47 48
12 662 47 48
wtzyw[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/wtz
© 2019 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR