W latach 1950-53 odbył studia przyrodnicze na Wydziale Biologii i Nauk o Ziemi Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu, a w latach 1953-55 specjalizował się z fizjologii roślin na Uniwersytecie Jagiellońskim, gdzie uzyskał tytuł magistra. Stopień doktora nauk przyrodniczych nadała mu w 1965 roku Rada Wydziału Biologii i Nauk o Ziemi Uniwersytetu Jagiellońskiego. Natomiast tytuł profesora nauk rolniczych otrzymał w 1992 roku. Pracę zawodową rozpoczął w 1955 w Zakładzie Fizjologii Roślin PAN w Krakowie. Od 1972 roku pracował jako nauczyciel akademicki w Akademii Rolniczej w Krakowie, od 1981 jako kierownik Zakładu Biotechnologii, który w 1992 przekształcono w Katedrę Biotechnologii Żywności. W 2001 roku przeszedł na emeryturę, jednak pracował jeszcze na zlecenie do 2009 roku prowadząc w Katedrze wykład monograficzny dla magistrantów i opiekując się kilkoma pracami magisterskimi. Działalność naukowa prof. dr hab. Macieja Kujawskiego dotyczy zagadnień enzymologii stosowanej czyli biosyntezy enzymów na drodze mikrobiologicznej, otrzymywania preparatów enzymatycznych oraz stosowania enzymów w przemyśle spożywczym i analityce. Prowadził badania nad otrzymywaniem amylaz dla potrzeb gorzelnictwa i browarnictwa, a także glukoamylaz dla przemysłu hydrolizatów skrobiowych. Opublikowany dorobek naukowy obejmuje 40 oryginalnych prac badawczych, 6 artykułów przeglądowych i liczne komunikaty na konferencje. Był opiekunem 68 prac magisterskich i promotorem 3 doktoratów. Wielokrotny członek Senatu Akademii Rolniczej w Krakowie, licznych komisji i towarzystw naukowych. Został odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi i wyróżniony nagrodą Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego*.
*Informacje na podstawie "Profesorowie, docenci i doktorzy habilitowani Wyższej Szkoły Rolniczej - Akademii Rolniczej im. Hugona Kołłątaja w Krakowie 1953-2003" Akademia Rolnicza w Krakowie, Kraków 2003, ISBN 83-86524-74-X