Prof. dr hab. inż. Krzysztof Żyła

prof. dr hab. Krzysztof Żyła

   W 1980 roku ukończył z wyróżnieniem studia z zakresu technologii żywności na Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej w Krakowie. Następnie w 1988 roku przedstawił rozprawę doktorską, a w 1997 roku obronił pracę habilitacyjną na Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczej. Natomiast w 2003 roku uzyskał tytuł naukowy profesora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności. Pracę zawodową rozpoczął w 1981 roku jako asystent, a w 1983 roku został starszym asystentem. Od 1989 roku do marca 2003 r. pracował jako adiunkt w Katedrze Biotechnologii Żywności Akademii Rolniczej, którą kierował od 1999 do 2021 roku. Prof. dr hab. inż. Krzysztof Żyła odbył liczne praktyki i staże m.in. w  Wytwórni Preparatów Enzymatycznych ZPOW - Pektowin w Jaśle, w laboratorium badawczo-rozwojowym firmy MKC-Enzyme GmbH & Co w Hanowerze, w Zakładach Farmaceutycznych Polfa w Krakowie, w Uniwersytecie Limerick w Irlandii. W latach 1993-1994 pracował jako „postdoctoral research fellow" w Animal Science Research Center, Universłty of Missouri-Columbia (USA). Jego zainteresowania naukowe i prace badawcze dotyczą biotechnologii enzymów i praktycznego ich wykorzystania w przemyśle spożywczym i żywieniu drobiu. Od 1986 roku do chwili obecnej koncentruje się na badaniu enzymatycznej defosforylacji fitynianów w żywności i paszach. Na początku lat dziewięćdziesiątych wskazał na rolę aktywności kwaśnej fosfatazy w przyspieszaniu procesów defosforylacji fitynianów fitazą. Ważnym jego dokonaniem metodycznym było opracowanie podczas pracy w Uniwersytecie Missouri procedury in vitro symulującej warunki trawienia w przewodzie pokarmowym drobiu. Prowadził również badania nad możliwością biosyntezy katalizatorów wielofunkcyjnych zawierających aktywności enzymatyczne i wykazujące działanie pro-biotyczne i szczegółowo scharakteryzował różne enzymy istotne dla aktywności tego typu biokatalizatorów. Dorobek naukowy obejmuje 78 pozycji, w tym 26 oryginalnych prac badawczych, 6 prac przeglądowych oraz 41 doniesień i komunikatów na sesje naukowe. Był promotorem kilkudziesięciu prac magisterskich oraz czterech doktorskich. Jest członkiem zespołu recenzentów kilku czasopism o zasięgu światowym (np. Journal of Agricultural and Food Chemistry, British Poultry Science, CRC Critical Reviews in Biotechnology) oraz należy do kilku stowarzyszeń i organizacji (np. World Poultry Science Association, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych). Wykonywał projekty badawcze finansowane przez MEN, KBN, Ministerstwo Rolnictwa Stanów Zjednoczonych oraz prace badawcze i opracowania dla firm. Był członkiem Senatu AR/UR oraz pracował w licznych komisjach uczelnianych i wydziałowych, a jego działalność naukowo-badawcza była nagradzana wielokrotnie nagrodami Rektora AR/UR*. 

*Informacje na podstawie "Profesorowie, docenci i doktorzy habilitowani Wyższej Szkoły Rolniczej - Akademii Rolniczej im. Hugona Kołłątaja w Krakowie 1953-2003" Akademia Rolnicza w Krakowie, Kraków 2003, ISBN 83-86524-74-X

 

Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122
30-149
Kraków
12 662 47 48
12 662 47 48
wtzyw[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/wtz

Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Centrum Informatyki URK